7 tips for bedre søvn

Søvnløshet og dårlig søvnkvalitet er ikke unormalt, men det gjør det ikke mindre frustrerende. Det er mange ulike årsaker til dårlig søvnkvalitet. Her kommer noen tips som kan hjelpe deg og din søvn. Listens rekkefølge reflekterer ikke viktigheten av tiltakene. Punktene nedenfor er kun ment som råd og skal ikke erstatte profesjonell hjelp, men kan være tiltak å vurdere dersom du har problemer med din søvn. Opplever du søvnproblemer som ikke lar seg løse, ta kontakt med din lege, eller en spesialist på området. God søvnkvalitet er viktig for god livskvalitet!

1. Faste rutiner

Vær konsekvent på når du legger deg og når du står opp. Søvnkvaliteten kan bli langt bedre med regelmessig leggetid. Prøv å hold leggetid og oppvåkning innenfor +- én time.

2. Koffein, nikotin og andre stimulerende stoffer

Sentralstimulerende stoffer som koffein og nikotin, i timene før leggetid, kan forstyrre nattesøvnen. Et allment kjent råd er å unngå inntak fire timer før leggetid.

3. Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet er viktig for folkehelsa! Men aktivitet i timene før leggetid kan påvirke innsovningen. Aktivitet med høy stimulering eller tankekrevende oppgaver kan få adrenalinet til å pumpe! Så vær bevisst på når du legger inn disse øktene.

4. Matinntak

Inntak av karbohydrater og proteiner kan øke opptaket av tryptofan til hjernen, som konverterer til serotonin og til slutt melatonin. Melatonin er hormonet som effektivt forteller kroppen din at det er på tide å gå i dvale. Et måltid med mer karbohydrater og protein og mindre fett vil altså kunne hjelpe deg å sove bedre. Husk at dersom du jobber med vektreduksjon bør ikke disse eventuelle kaloriene komme i tillegg til det du allerede har spist, men feks. i form av et karbohydrat- og proteinrikt kveldsmåltid.

5. Kunstig belysning

Unngå eller reduser kunstig belysning sent på dagen og kvelden. Det blå lyset fra ulike lyskilder som tv, mobiler, nettbrett osv., kan påvirke melatoninproduksjonen og dermed søvnkvaliteten. I dag finnes det mange smartfunksjoner som reduserer det blå lyst og gjør skjermen på de ulike enhetene mer gulaktig og varmt. Lys generelt vil påvirke melatoningproduksjonen, men det er det blå lyset som i størst grad påvirker.

6. Solskjerming og mørke vegger

Jo mørkere soverommet er, jo bedre sover du! Som nevnt i punktet over vil lys kunne påvirke melatoninproduksjonen. Sørg for at vekkerklokke, mobiltelefon, utebelysning osv. ikke lyser opp soverommet ditt! Mørke vegger og lysskjerming i vinduene er to gode tiltak!

7. Soving midt på dagen

Det sies at en «powernap» er bra for produktiviteten. Enkelte føler behov for det, andre ikke. Her er det ingen fasit. Men det vi vet er at “powernap” generelt ikke anbefales folk som sliter med nattesøvnen. Så om du sliter med å sove på natten bør du dermed også unngå soving på dagen i den grad det er mulig.

Vi håper noen av disse tipsene kan hjelpe deg på veien mot bedre søvn!