Livets balanse

Livets balanse

I kinesisk medisin sier vi at alt henger sammen og påvirker hverandre – Yin og Yang. Vi snakker om dette på organnivå, og vi snakker om hvordan elementene rundt oss er avhengige av at balansen er opprettholdt. Det blir ingen dag uten natt.

Når vi havner i ubalanse vil det drenere energi fra et sted i oss, og ha en ringvirkning på neste ledd. Se for deg en sirkel av fem ledd, hvor den første sirkelen ikke har et overskudd som den kan gi for å nære neste sirkel. Da vil heller ikke den kunne nære sin neste sirkel. Så har vi det gående, og balansen er brutt. Ett sted vil det oppstå en reaksjon, og det er helt naturlig. Hvor sitter for eksempel den vonde nakken du har fått i en stressende tid med mye grubling? Jo, som nærmeste nabo til hodet ditt.

Så hvordan skal vi komme oss tilbake til balansen? Hadde jeg hatt svaret på det hadde jeg gjerne gitt de til deg. Men det har jeg altså ikke. Balanse trenger ikke bety perfeksjon på noen måte. Hverken på det ytre eller indre. Men akkurat nok balanse til at alt i kroppen vår kan fungere optimalt. Optimalt for din kropp. For kroppen din er like individuell som deg, og da vil løsningen også være individuell. For noen hjelper det å kunne prate om følelsene, noen trenger hjelp til å lindre andre symptomer som oppstår som resultat av at balansen er brutt, og noen trenger veiledning på måter de kan takle, og utbedre ubalansene på. Felles for alle er at noe må gjøres, og første steg er å prøve noe som kan hjelpe deg på vei.

Det kan ta tid. Når noe har festet seg som en ubalanse, blitt kronisk, så er det ikke bare å sette plaster på og blåse. Og det er ikke lett å finne nye veier for å rette opp i en ubalanse som har oppstått i kroppen. Det er ikke sikkert at en oppskrift du har brukt før, er riktig nå. Du har tross alt lagt til nye ingredienser; tid, erfaringer, traumer, mønstre og vaner.

Så begynn i det små. Ett steg av gangen. Ikke prøv alt på en gang, for da kan det slå feil. Lapskaus hører hjemme på middagstallerkenen, ikke i behandlingen din. Prøv noe du virkelig har tro på at vil hjelpe deg tilbake i balanse. Og husk å puste på veien og kjenn etter hva som er godt.

Cesilie Sandvold
Akupunktør

Sandvold Akupunktur