Revmatisme

Revmatisme

Revmatisme en samlebetegnelse på over 200 forskjellige sykdommer i ledd, muskler, senehinner og nerver. Hvis revmatisme blir oppdaget ved et tidlig stadie og tilrettelagt behandling og livstilsendring blir iverksatt, kan det gjøre stor forskjell på livskvaliteten og det å leve med revmatisme. Den vanligste årsaken til at mennesker oppsøker helsevesenet er på grunn av revmatisme.

Årsak til revmatisme

Årsaken til Revmatisme som er som oftest ukjent. Det kan være arv, miljø og livsstil som er viktige for utviklingen. Revmatisme er en autoimmun sykdom. Revmatisme oppstår fordi immunforsvaret tolker noe i kroppen som fremmed og starter å produsere antistoff mot bestemte deler av kroppens eget vev. Revmatisme kan komme fra for eksempel røyking.

Vurdering

Det er viktig å få en grundig undersøkelse og rett diagnose. Ta en blodprøve hos fastlegen eller dra til en spesialist på revmatisme. En revmatolog er en lege som er spesialist i revmatisme og revmatiske sykdommer.

Behandling av revmatisme

Mange har god effekt av fysioterapi og behandling hos kiropraktor for revmatisme. Et sunt kosthold og mosjon er viktig når du har revmatisme. Noen vil allikevel være nødt til å bruke medisiner for å redusere symptomene. Betennelsesdempende blir brukt til å behandle sykdomstyper hvor det er betennelse, for eksempel leddgikt og Bekhterev. Det kan også være aktuelt med kortisonpreparater og biologiske medisiner for revmatisme.

Symptomer

Revmatisme er en omfattende diagnose, derfor vil de forskjellige symptomene variere avhengig av type underdiagnose. De fleste er kroniske sykdommer og det er vanlig med stivhet, smerter og hevelse i ledd og muskler. Revmatisme kan deles inn i ikke-betennelsesaktige sykdommer og betennelsesaktige symptomer.

Hvis du tror at du har en revmatisk sykdom, eller sliter med noen av symptomene som står under er det viktig å få en undersøkelse. Ditt sykdomsbilde vil være avgjørende for hvordan du best kan forholde deg til revmatisme. Sunt kosthold og mosjon er kjent for å redusere plagene.
  • Betennelse på baksiden av helen
  • En hoven finger uten årsak
  • God smertelindring av betennelsesdempende medikamenter
  • Psoriasis
  • Noen i familien med sykdommen
  • Ulcerøs colitt eller Chron´s sykdom
  • Øyebetennelse
Forebygging er alltid bedre enn reparasjon. Ta deg selv på alvor og stump røyken! Et godt kosthold samt mosjonere kan en i noen tilfeller hindre utviklingen av revmatisme.

Personlige tiltak fra anonym med revmatisme

Som skrevet er det viktig med mosjon. Det kan være alt ifra lange gåturer eller trening med vekter, løping, yoga, meditasjon, svømming og stretching. Alt som handler om å bevege seg. Personlig har jeg Bekhterevs og gjør alt det overnevnte som en del av min uke. Kosthold er veldig viktig og mye grønnsaker er supert! Sukker i større mengder er ikke bra for meg. Alt med måte sier jeg bare. Daglig ligger jeg på spikermatte og bruker akupressur mot et punkt mellom tommel og pekefinger for avspenning og smertelindring. Jeg personlig ser på mange måter på min revmatisme som en forlengelse av hvordan jeg har blitt behandlet som barn og hvordan jeg har behandlet meg selv. Jeg har utviklet mange masker for å overleve som for eksempel perfeksjonisme og people pleasing. Dette har gjort meg deprimert og jeg har gått til psykolog og andre felleskap og bearbeidet fortiden og følelsene mine. Feeling is healing og det er viktig med en god psyke hvis kroppen ikke spiller på lag. Med andre ord, sats på din egen selvutvikling og lykke for et godt liv et og mindre smertefullt liv.

ANDRE LESTE OGSÅ

Artrose

Artrose er den medisinske betegnelsen på slitasjegikt eller forkalkningsgikt i ledd.


Fibromyalgi

Fibromyalgi er en mer eller mindre kronisk tilstand som er preget av vandrende smerter.


Stress

Den vanlige oppfatningen er at stress og stressende hendelser antas å påvirke utviklingen av fysisk sykdom gjennom å forårsake negative følelser som angst og depresjon.


Hodepine

De fleste får hodepine fra tid til annen. Den vanligste årsaken er det man kaller spennings‎hodepine. Migrene kjennetegnes av tilbakevendende moderat til sterk hodepine og er ofte ledsaget av lysskyhet, kvalme og oppkast. 


Søvnproblemer

Konsekvensene av insomni, søvnproblemer og dårlig søvn kan være mange og frustrerende.