Insomni

7 tips for bedre søvn

Søvnproblemer er ikke unormalt, men det gjør det ikke mindre frustrerende. Det er mange ulike årsaker til søvnproblemer. Her kommer noen tips som kan hjelpe deg og dine søvnproblemer. Listens rekkefølge reflekterer ikke viktigheten av tiltakene. Punktene nedenfor er kun ment som råd og skal ikke erstatte profesjonell hjelp, men kan være tiltak å vurdere dersom du har søvnproblemer. Opplever du søvnproblemer som ikke lar seg løse, ta kontakt med din lege, eller en spesialist på området. God søvnkvalitet er viktig for god livskvalitet!

 1. Faste rutiner er viktig for å bli kvitt dine søvnproblemer
  Vær konsekvent på når du legger deg og når du står opp. Dine søvnproblemer kan bli langt bedre med regelmessig leggetid. Prøv å hold leggetid og oppvåkning innenfor +- én time.
 2. Koffein, nikotin og andre stimulerende stoffer kan forårsake søvnproblemer!
  Sentralstimulerende stoffer som koffein og nikotin, i timene før leggetid, kan forårsake søvnproblemer. Et allment kjent råd er å unngå inntak fire timer før leggetid.
 3. Fysisk aktivitet kan påvirke dine søvnproblemer
  Fysisk aktivitet er viktig for folkehelsa! Men aktivitet i timene før leggetid kan påvirke innsovningen og skape søvnproblemer. Aktivitet med høy stimulering eller tankekrevende oppgaver kan få adrenalinet til å pumpe! Så vær bevisst på når du legger inn disse øktene for å unngå søvnproblemer.
 4. Matinntak for søvnproblemer
  Inntak av karbohydrater og proteiner kan øke opptaket av tryptofan til hjernen, som konverterer til serotonin og til slutt melatonin. Melatonin er hormonet som effektivt forteller kroppen din at det er på tide å gå i dvale og kan dermed hjelpe mot søvnproblemer. Et måltid med mer karbohydrater og protein og mindre fett vil altså kunne hjelpe deg å bli kvitt søvnproblemer. Husk at dersom du jobber med vektreduksjon bør ikke disse eventuelle kaloriene komme i tillegg til det du allerede har spist, men feks. i form av et karbohydrat- og proteinrikt kveldsmåltid.
 5. Kunstig belysning kan gi søvnproblemer!
  Unngå eller reduser kunstig belysning sent på dagen og kvelden. Det blå lyset fra ulike lyskilder som tv, mobiler, nettbrett osv., kan påvirke melatoninproduksjonen og gi søvnproblemer. I dag finnes det mange smartfunksjoner som reduserer det blå lyset og gjør skjermen på de ulike enhetene mer gulaktig og varmt. Lys generelt vil påvirke melatoningproduksjonen, men det er det blå lyset som i størst grad påvirker og kan resultere i søvnproblemer.
 6. Solskjerming og mørke vegger kan være et godt hjelpemiddel mot søvnproblemer.
  Jo mørkere soverommet er, jo mindre søvnproblemer! Som nevnt i punktet over vil lys kunne påvirke melatoninproduksjonen. Sørg for at vekkerklokke, mobiltelefon, utebelysning osv. ikke lyser opp soverommet ditt! Mørke vegger og lysskjerming i vinduene er to gode tiltak for å hindre søvnproblemer!
 7. Unngå soving midt på dagen hvis du har søvnproblemer!
  Det sies at en «powernap» er bra for produktiviteten. Enkelte føler behov for det, andre ikke. Her er det ingen fasit. Men det vi vet er at “powernap” generelt ikke anbefales folk som sliter med søvnproblemer. Så om du sliter med søvnproblemer bør du dermed også unngå soving på dagen i den grad det er mulig.

Vi håper noen av disse tipsene kan hjelpe deg å få bukt med dine søvnproblemer på veien mot bedre søvn!