Informasjon om søvnproblemer

Forekomst av søvnproblemer

Søvnproblemer er veldig vanlig. Én av tre har ukentlige søvnproblemer og omtrent én av ti sliter med alvorlige og langvarige søvnproblemer. Søvn er ikke bare en «utkobling» fra hverdagslivet. Det er også en aktiv tilstand som er viktig for å fornye den mentale og fysiske helsen vår. Søvnproblemer og insomni øker med økende alder, særlig fra midten av 40-årsalderen.

Årsaker til søvnproblemer

Det kan være ulike årsaker til at man utvikler søvnproblemer og ofte skiller man mellom utløsende og opprettholdende faktorer. Utløsende faktorer for søvnproblemer kan være sykdom, kriser, depresjon, angst, stress eller bivirkninger av medikamenter. Akutte søvnproblemer er som regel forårsaket av en konkret hendelse, for eksempel en krise. Søvnproblemer vil som regel opphøre etter at krisen er bearbeidet. Ved insomni er det ikke alltid en klar årsak og for noen kan søvnproblemer vare i flere år.

Det er ikke alltid man vet hvorfor man har utviklet søvnproblemer. Generelt vil det være viktigere å lære om hva man kan gjøre for å mestre utfordringene og det som opprettholder søvnproblemer, framfor å lete etter årsaken til dem.

Insomni, eller søvnløshet, er den vanligste søvnforstyrrelsen. Søvnproblemer varierer fra person til person. Søvnproblemer kan gjelde innsovningen, urolig nattesøvn og/eller mange oppvåkninger. Den vanligste behandlingsformen for søvnproblemer har vært sovemedisiner, men ny kunnskap viser at behandling uten medisiner har bedre effekt for søvnproblemer på lang sikt.

Utredning og diagnose ved søvnproblemer

For å få diagnosen insomni må søvnproblemer gå ut over daglig funksjon og ha vart i minst tre måneder. Diagnosen stilles på bakgrunn av symptomene som er beskrevet over. Det vil si det er basert på selvrapporterte subjektive søvnproblemer som feks utfordringer med innsovningen, mange oppvåkninger om natten, for tidlig oppvåkning om morgenen, søvnproblemer eller en kombinasjon av disse symptomene.

Det er et krav for å få diagnosen insomni at dine søvnproblemer gir nedsatt funksjon på dagtid, enten i form av økt søvnighet/tretthet, humørsvingninger, redusert yte- eller konsentrasjonsevne, svekket kognitiv eller sosial fungering, økt ulykkesrisiko, fysisk ubehag eller økt bekymring omkring søvnproblemer.

Konsekvenser av søvnproblemer

Konsekvensene av insomni, søvnproblemer og dårlig søvn kan være mange og frustrerende. Man ser både kortsiktige og langsiktige utfordringer med søvnproblemer og det er derfor viktig å få riktig hjelp.

De kortsiktige konsekvensene av søvnproblemer

De kortsiktige konsekvensene av søvnproblemer er blant annet økt irritabilitet og humørsvingninger. Søvnproblemer fører også til redusert oppmerksomhet og konsentrasjon, som igjen kan påvirke skoleprestasjoner og arbeidsprestasjoner. Ved søvnproblemer kan reaksjonstiden reduseres og av den grunn bør man bla. være forsiktig med å kjøre bil.

De langsiktige konsekvensene av søvnproblemer

De langsiktige konsekvensene av søvnproblemer er knyttet til utmattelse og i noen tilfeller kan det føre til depresjon. Andre konsekvenser av dårlig søvn og søvnproblemer er problemer med hukommelse, overvekt, økt risiko for atferdsvansker og følelsesmessig ustabilitet. I tillegg kan langvarige søvnproblemer påvirke immunforsvaret og gjøre at man blir mer utsatt for å få infeksjoner og andre sykdommer.

Hvor farlig er søvnproblemer?

Søvnproblemer har tidligere blitt sett på som noe man ikke dør eller får kreft av. Dette har nok betydning for den mangelfulle satsingen på dette fagfeltet, både i Norge og i utlandet. Likevel føler pasienter med alvorlige søvnproblemer ofte at dårlig søvn er verre enn andre sykdommer de lider av. Dette skyldes at søvnproblemer så tydelig affiserer funksjonsnivået på dagtid. Konsentrasjonen blir dårlig, yteevnen reduseres og humøret blir varierende som en konsekvens av søvnproblemer.

Ved søvnproblemer som kronisk insomni er det relativt få vitenskapelige holdepunkter for at plagene har alvorlige konsekvenser for den fysiske helsen. Den største risikoen ved søvnproblemer er den resulterende trettheten på dagtid, noe som kan ha alvorlige (og i verste fall fatale) følger, f.eks. ved bilkjøring. Selv om det er få fysiske konsekvenser av søvnproblemer og insomni, har kronisk insomni stor betydning for det psykiske velvære. De fleste har følt på kroppen hvordan søvnproblemer påvirker bla. humør og konsentrasjon. Flere undersøkelser peker på at langvarige søvnproblemer kan utløse psykiske lidelser, og da særlig depressive reaksjoner. Det er derfor viktig å ta pasienter med kroniske søvnproblemer på alvor, og gi dem adekvat utredning og behandling.

Mange av oss opplever perioder med søvnproblemer i løpet av livet. De fleste tilfeller av søvnproblemer blir bedre uten at man gjør noen store grep. For de som stadig er på søken etter en løsning på sine søvnproblemer blir møtt av et hav med «tips og triks» for bedre søvn. De fleste er velmenende, men mange skaper nok mer forvirring enn gode løsninger for å få bukt med søvnproblemer for folk flest. Vi har samlet våre syv beste råd for bedre søvnproblemer som du selv enkelt kan bruke i din hverdag. Som med alt annet her i livet er det viktig med dedikasjon og tålmodighet når man prøver noe nytt. Vi råder deg til å være konsekvent og tålmodig for å se om dette kan hjelpe på dine søvnproblemer.

Sliter du med søvnproblemer?

Da kan ZpikesTape være løsningen for deg. Akupressur er en velkjent behandlingsmetode med utspring fra akupunkturen. Tradisjonelt har dette trykket blitt påført av en person med hans eller hennes fingre. 

Med en patentert, spesialdesignet elastisk nylon tape og en halvkule, får du konstant trykk mot det mest brukte punktet i akupunkturen for søvnproblemer (LI4). Den kan brukes i 12 timer i strekk, og alt du trenger å gjøre er å plassere tapen som anvist. 

ZpikesTape er en legemiddelfri behandling mot søvnproblemer du kan utføre på deg selv og andre uten risiko for bivirkninger. 

Vi tilbyr alle nye kunder 100% fornøydgaranti mot søvnproblemer! Får du ikke sove refunderer vi pengene dine uten å stille flere spørsmål! Fullstendige betingelser kan leses her: Kjøpsbetingelser

“De som sover har tusen ønsker. De med søvnproblemer har kun ett!”

ny hvit

ZpikesTape fåes kjøpt i tre ulike farger. En boks ZpikesTape inneholder 10 stk. tape, fem til høyre hånd og fem til venstre hånd. Vi anbefaler at du påfører begge hender samtidig. Ved bruk mot søvnproblemer bør ZpikesTape påføres ca. 1 time før leggetid og skal sitte på gjennom hele natten, med maksimalt anbefalt lengde på tolv timer. Produktet puster, tåler vann, er hypoallergenisk og hudvennlig. Tapen er laget av nylon, spandex, latexfritt akryllim og en halvkule av ABS plast.

ZpikesMat mot søvnproblemer

Vi har designet en spikermatte som er ergonomisk designet for din rygg, samt en akupressurnakkepute som du enkelt kan ta med deg der du måtte ha behov for den. Flere tusen små plastpigger stimulerer huden og underliggende muskulatur med akupressur. Denne akupressurstimuleringen kan øke blodsirkulasjonen, gi en endret sensorisk stimulering, være smertelindrende og øke følelsen av ro og velvære. Den er helt fantastisk for avspenning før du går og legger deg, klar for en god natt søvn. Gled deg til å oppleve ZpikesMat for selvbehandling.

Spikermatte i bruk

Fortsatt usikker på om ZpikesTape kan hjelpe deg med dine søvnproblemer?

Se våre “ofte stilte spørsmål” eller kontakt oss på [email protected] for mer informasjon om søvnproblemer.

7 tips for bedre søvn

Søvnproblemer er ikke unormalt, men det gjør det ikke mindre frustrerende. Det er mange ulike årsaker til søvnproblemer. Her kommer noen tips som kan hjelpe deg og dine søvnproblemer. Listens rekkefølge reflekterer ikke viktigheten av tiltakene. Punktene nedenfor er kun ment som råd og skal ikke erstatte profesjonell hjelp, men kan være tiltak å vurdere dersom du har søvnproblemer. Opplever du søvnproblemer som ikke lar seg løse, ta kontakt med din lege, eller en spesialist på området. God søvnkvalitet er viktig for god livskvalitet!

 1. Faste rutiner er viktig for å bli kvitt dine søvnproblemer
  Vær konsekvent på når du legger deg og når du står opp. Dine søvnproblemer kan bli langt bedre med regelmessig leggetid. Prøv å hold leggetid og oppvåkning innenfor +- én time.
 2. Koffein, nikotin og andre stimulerende stoffer kan forårsake søvnproblemer!
  Sentralstimulerende stoffer som koffein og nikotin, i timene før leggetid, kan forårsake søvnproblemer. Et allment kjent råd er å unngå inntak fire timer før leggetid.
 3. Fysisk aktivitet kan påvirke dine søvnproblemer
  Fysisk aktivitet er viktig for folkehelsa! Men aktivitet i timene før leggetid kan påvirke innsovningen og skape søvnproblemer. Aktivitet med høy stimulering eller tankekrevende oppgaver kan få adrenalinet til å pumpe! Så vær bevisst på når du legger inn disse øktene for å unngå søvnproblemer.
 4. Matinntak for søvnproblemer
  Inntak av karbohydrater og proteiner kan øke opptaket av tryptofan til hjernen, som konverterer til serotonin og til slutt melatonin. Melatonin er hormonet som effektivt forteller kroppen din at det er på tide å gå i dvale og kan dermed hjelpe mot søvnproblemer. Et måltid med mer karbohydrater og protein og mindre fett vil altså kunne hjelpe deg å bli kvitt søvnproblemer. Husk at dersom du jobber med vektreduksjon bør ikke disse eventuelle kaloriene komme i tillegg til det du allerede har spist, men feks. i form av et karbohydrat- og proteinrikt kveldsmåltid.
 5. Kunstig belysning kan gi søvnproblemer!
  Unngå eller reduser kunstig belysning sent på dagen og kvelden. Det blå lyset fra ulike lyskilder som tv, mobiler, nettbrett osv., kan påvirke melatoninproduksjonen og gi søvnproblemer. I dag finnes det mange smartfunksjoner som reduserer det blå lyset og gjør skjermen på de ulike enhetene mer gulaktig og varmt. Lys generelt vil påvirke melatoningproduksjonen, men det er det blå lyset som i størst grad påvirker og kan resultere i søvnproblemer.
 6. Solskjerming og mørke vegger kan være et godt hjelpemiddel mot søvnproblemer.
  Jo mørkere soverommet er, jo mindre søvnproblemer! Som nevnt i punktet over vil lys kunne påvirke melatoninproduksjonen. Sørg for at vekkerklokke, mobiltelefon, utebelysning osv. ikke lyser opp soverommet ditt! Mørke vegger og lysskjerming i vinduene er to gode tiltak for å hindre søvnproblemer!
 7. Unngå soving midt på dagen hvis du har søvnproblemer!
  Det sies at en «powernap» er bra for produktiviteten. Enkelte føler behov for det, andre ikke. Her er det ingen fasit. Men det vi vet er at “powernap” generelt ikke anbefales folk som sliter med søvnproblemer. Så om du sliter med søvnproblemer bør du dermed også unngå soving på dagen i den grad det er mulig.

Vi håper noen av disse tipsene kan hjelpe deg å få bukt med dine søvnproblemer på veien mot bedre søvn!

Gode kveldsrutiner for deg med søvnproblemer

 1. Ikke se på tv rett før leggetid hvis du har søvnproblemer
 2. Legg fra deg mobilen minimum en time før leggetid hvis du har søvnproblemer. Blått lys kan forårsake søvnproblemer.
 3. Prøv å unngå fysisk aktivitet 1 time før leggetid hvis du har søvnproblemer.
 4. Ikke spis kveldsmat rett før du går å legger deg. Det kan forårsake søvnproblemer.

Stress er veldig utbredt i dagens samfunn og kan forårsake søvnproblemer og hodepine. Det blir sagt at stress kan utløse en mild form for betennelse i kroppen (inflammasjon). Inflammasjon er vanlig ved revmatisme som for eksempel fibromyalgi og artrose. For mennesker med migrene kan søvnproblemer være en utløsende årsak til anfall.